5519 poze   442591 vizite

Orpington

Rasa ORPINGTON a fost creată în Anglia, din comitatul Kent, denumirea fiind dată de oraşul unde a fost creată începând din anul 1876. Are o varietate de culori, care prin frumuseţea lor sunt foarte apreciate în expoziţii.
Este crescută în principal pentru randamentul bun la carne fragedă, dar şi pentru producţia bună de ouă pe timpul iernii şi de tendinţa de a cloci.
CARACTERISTICI: Sunt păsări de talie mare, cu penaj abundent, destul de moale şi suplu, ce dă impresia unei poziţii joase, de formă rotunjită, egală ca înălţime, lăţime şi profunzime. Greutatea cocoşului peste 3,5 – 4 kg şi găina peste 2,8 - 3,5 kg. Ouăle au 55 – 60 g, coaja galbenă. Au o producţie anuală de 120 – 160 de ouă.
Rasă rustică, Orpingtonul este uşor de crescut. Ea nu zboară şi se adaptează la toate sistemele de creştere.
=
=
=
Standard Orpington
Desi clasificata de unii crescatori printre rasele grele este, prin insusirile sale productive o rasa mixta, cu directia de productie carne - oua, dar, prin frumusetea sa este si o foarte apreciata rasa de expozitie. Selectionata intensiv in directia maririi masei corporale, poate ajunge la greutati deosebit de mari, binenteles cu reduceri corespunzatoare ale ouatului.
Rasa Orpington s-a format in Anglia de catre un avicultor pasionat ( M. Cook ) pe domeniul ,,Orpington" din Kent, in perioada 1876 - 1910. Scopul fixat de la inceput s-a referit in primul rand la greutatea corporala mare, carne de calitate exceptionala, ingrasare rapida fara procedee speciale si productie ridicata de oua, mai ales in lunile reci de iarna.
Varietati de culoare: culori principale unanim recunoscute, galbena, neagra, alba , albastra, precum si altele recunoscute de unele standarde (german, francez, olandez) , potarnichie, rosie, barata, argintie, neagra cu pete albe (paillete), galbena cu pete negre (aurie), si portelanie (pestrita tricolor).
Varietatea neagra, obtinuta in perioada 1876-1886, s-a format din cocosi de rasa Minorca negru (alesi din loturi cu talia mare, creasta simpla, urechiuse rosii, productie mare de oua, carne de calitate deosebita, piele alba si fina , fluiere negre) si gaini de rasa Plymouth negru care, avandla origine si sange de Iava urias, veneau cu talie mare si ouat bun de iarna.. din puicile astfel obtinute s-au ales cele negre, mari, cu pielea alba, fluierele negre si conformatia dorita, care s-au incrucisat cu cocosi Langshan negru caracterizati prin talie mare, carne fina, piele alba,piept amplu, ouat intens in lunile de toamna-iarna si cu incaltatura cat mai redusa. Produsii astfel obtinuti supusi controlului individual au fost reprodusi in sine, cu selectie si potrvire a perechilor si verificare in descendenta.
Varietatea aba, aparuta in 1896, dupa o schema asemanatoare la care au fost folositi cocosi Langshan alb incrucisati cu gaini Hamburg alb, iar puicile obtinute ( alese dintre cele mai grele) au fost imperecheate cu cocosi Dorking alb.
Varietatea galbena apare in 1898, obtinuta dintr-o prima incrucisare de cocosi Hamburg auriu de talie mare cu gaini Dorking, puicile obtinute fiind incrucisate cu cocosi Cochinchina galben slab incaltati. Din produsi s-au selectatcontinuu pasarile de tipul dorit , numai din pasarile fara incaltatura.
Varietatea barata si varietatea albastra au fost prezentate prima data in 1907, fiind obtinute din imperecheri repetate intre pasari Orpington alb, Orpington negru si Orpington paietat selectandu0se mereu cele care aveau din ce in ce mai multe pene barate si separat care prezentau penaj albastru.
Varietatea rosie, aparuta in 1910 se datoreaza unei contributii a rasei Rhode - Island.
In paralel s-au realizat si subvarietati cu creasta batuta, care treptat au fost neglijate.
Toate aceste varietati , realizate in decurs de 34 de ani prin selectie riguroasa si potrivire a perechilor in baza unui scop prestabilit si urmarindu-se insistent un anumit ansamblu de insusiri productive si de exterior au dus la actualele varietati ale rasei orpington care apar cu exterior atat de asemanator la toate varietatile . Totusi diferenta de origine determinadeosebiri intre nivelul insusirilor caracteristice, de unde si deosebirile de tehnica a selectiei , tabele de punctare etc.
Standardul insusirilor productive:
Au o productie anuala de 120 - 160 oua cu greutateade 53 de grame si cu coaja pigmentata (galben). Puicile incep ouatul dupa 7 luni si cu un ouat de iarna multumitor. In stinctul de clocit se manifesta intens. Prezinta o accentuata aptitudine de ingrasare, au un temperament mai limfatic decat alte rase mixte si se imbraca ceva mai incet cu penaj. Au carne foarte gustoasa si pielea alba.
Diametrele inelelor pentru individualizare este de 24mm la cocos, respectiv 22 mm la gaini.
Standardul insusirilor de exterior :
Impresia generala este de pasare masiva, impusa de marimea corporala dar si de conformatia generala si de abundenta penajului.

Capul, mic si fin, este larg, cu ciocul scurt si gros. Ochii, rosii sau brunu ( preferabil rosii) pot fi si negri la varietatea albastra. Creasta simpla si mica, prezentand 4-5 ,,dinti" dispusi dea lungul acesteia, are lobul posterior urmand linia cefei. Urechiusele sunt rosii iar barbitele mai degraba mici.
Gatul scurt spre mijloc, este evident gros.
Trunchiul, cu un dreptunghi scurt, se caracterizeaza prin forme rotunjite si penaj infoiat cu un inceput de perne de fulgi pe gambe ( mai ales la varietatea galbena). Pieptul, larg si rotunjit este purtat inainte.Abdomenul larg, foarte dezvoltat si jos purtat. Spinarea foarte scurta, ridicata dinainte inapoi, in forma de sa accentuata la cocos.
Coada este mica si globuloasa purtata strans.
Membrele prezinta aripi mici, sus prtate si picioare scurte, foarte puternice si cu aplomb larg. Are fluierele si degete de culoare alba - roz cu exceptia varietatilor neagra si albastra la care sunt de culoare neagra.Pielea de pe corp este alba.
Standardul de culoare:
Varietatea neagra: pene complet negre cu luciu metalic,care in rectrice si lantete devin verzui.
Varietatea galbena : penajul in intregime galben clar, pana la puf.
Varietatea alba: penajul in intregime alb cu luciu, fara nici o tenta de culoare.
Varietatea rosie: culoare rosie care se aseamana unei castane proaspete.
In puf se poate tolera o nuanta de rosu - galben; de asemenae se accepta putin negru in coada si aripi, desi ideala este culoarea complet rosie.
Varietatea barata: are culoarea de fond gri - albastru clar, fiecare pana fiind barata transversal de o dunga albastru - neagrainchis, culoarea generala pe corp fiind uniforma.
Varietaea albastra: are fond albastru de ardezie mijlociu, fiecare pana fiind insa simplu marginata cu albastru mai inchis; cocosul are lantetele, coada si tectricele aripii albastru de ardezie inchis, cu luciu metalic.
Defecte grave:
Fluierele si degetele incaltate, alb in urechiuse, picioare lungi, excrescente laterale ale crestei, piele galbena si fluierele sau degetele galbene sau cu pete galbene, orice alta culoare in plus fata de culoarea respectiva.

Comentarii album • 5
orpingtoncarcea 23 februarie 2013  
BUNE DETALII
Raportează
ciubotaruyulian 18 ianuarie 2013  
mar interesa 3 gaini orpington negre
Raportează
anonim
vlad 11 martie 2011  
oua bine si iarna?, sau e doar un zvon? ms
Raportează
pasarideexpozitie 11 martie 2011  
ai primit deja raspunsul pe o alta pagina.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.